Så kan du hitta bra elpriser online
Att besluta vilket elhandelsföretag man ska välja kan kännas som en krånglig uppgift för många kunder. Det finns många aspekter att ta hänsyn till innan man fattar ett beslut. Här tipsar vi om vad man kan tänka på innan man tecknar avtal.
Innan du börjar jämföra elbolag, fundera på vilken livsstil du har. Är du permanentboende, jobbar mycket hemma, använder du dina hushållsmaskiner mycket och har en hög elförbrukning? Eller är du borta från hemmet mycket, reser med jobbet och har en låg elförbrukning? Nästa steg är att hitta rätt elhandelsföretag som passar din livsstil, värderingar och plånbok samt välja rätt avtal.
Hitta elhandelsföretag och jämföra priser
Det enklaste sättet att hitta olika elbolag och jämföra priser är att göra en sökning på sökorden jämför elpris. Då brukar man få upp en träfflista med ett flertal resurser online som tillexempel Compriser, Elskling eller Elavtaldirekt om har en samlad information om ett flertal elbolag där man kan jämföra elpriser. Dessa tjänster är mycket användarvänliga och man kan göra både en snabb sökning och direkt få fram ett ungefärligt månadspris och Öre/kWh som ett flertal elbolag har. Man kan också fylla i mer uppgifter och få ett mer exakt pris. Man brukar vanligtvis fylla i uppgifter om årsförbrukning, postnummer, om man vill ha fast eller rörligt pris, vilket elområde man bor i (Stockholm har elområde 3).
Det kan vara bra att välja ut tre elbolag som man undersöka lite närmre och jämför mellan varandra. För att vara säker på att du får det bästa erbjudandet bör du ta hänsyn till flera faktorer som konkurrenskraftiga priser, gröna energikällor, flexibla faktureringsalternativ och avtal samt bindningstid. Det kan också vara bra att kika på recensioner från nuvarande kunder.
Avtal med bundet, rörligt eller timpris
Förutom att förstå dina egna behov och ställa relevanta frågor är det viktigt att noggrant väga för- och nackdelar som är förknippade med varje typ av avtal. Med bundna avtal har man som kund möjlighet att dra nytta av fastställda priser under hela avtalstiden. Detta innebär att oavsett eventuella prisfluktuationer på marknaden kommer kunden att behålla sitt fasta pris.
Rörliga avtal ger mer flexibilitet när det gäller prissättning och gör det möjligt för dig som kund att dra nytta av lägre priser när de blir tillgängliga, men sådana rabatter kan också komma med högre avgifter.
Det finns också något som kallas timpris, vilket innebär att priset per kWh följer timpriset på elmarknaden. Om man har detta avtal är det viktigt att hålla reda på timpriserna och se till att man använder elen när den är som billigast.
Innan du skriver under ett avtal är det viktigt att bedöma om du föredrar stabilitet eller flexibilitet när du väljer elleverantör. Bundet avtal erbjuder stabila priser under hela löptiden men begränsad flexibilitet, medan rörliga avtal ger större frihet men mindre ekonomisk trygghet om priserna oväntat stiger på marknaden. I slutändan är det dock viktigt att hitta en pålitlig leverantör som uppfyller dina individuella krav som har högsta prioritet när du väljer en elleverantör för ditt hem eller företag.